30 Ocak 2011 Pazar

BERABER YÜRÜDÜK BİZ BU YOLLARDA


Bir deli kuyuya taş kırk akıllı çıkaramazmış, ne kadar doğru söz. Zaten atasözlerinin güzelliği de her zaman 12 den vurmalarında. Yüzyılların deneyimlerinden süzülerek gelmişler.
Maliye Bakanı Unakıtan’ın nereye varacağını düşünmeden, bir parti liderinin bankada çok büyük miktarda parası olduğuna dair sarf ettiği sözler geldi mal varlığı tartışmalarına dayandı. Zaten toplum olarak başkalarının parasını, pulunu, kimin elinin kimin cebinde olduğunu konuşmaya, yazıp çizmeye çok meraklı bir halkımız var.
Başbakan Erdoğan “Malımın hesabını, beyanını yasalara göre veririm ama açıklayamam. Zaten bu çeşit bilgiler gizlidir” deyip tartışmadan sıyrılmayı denedi. Hatta daha ileri giderek İş Bankası ile ilgili Atatürk’ün vasiyeti konusunda CHP ye suçlamalarda bulundu.
Ancak, görünen o ki, malvarlığı konusu bir süre daha gündemi işgal edecek. Bu konuda CHP nin yasa teklifi de var. Bu tartışmalarda ilk defa şiirli, şarkılı atışmalar dudaklarımızda hoş gülümsemelere neden oldu. Son olarak Deniz Baykal Başbakana hitaben “Beraber yürüdük biz bu yollarda diyorsun, millet bu yolların hangi yollar olduğunu bilmek istiyor” diye sordu.”Unakıtan ile yollarını ayırmalısın” dedi.
Her ne kadar, yerel seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP de başarı ile görev yapmış belediye başkan adaylarına rağmen, Demirel’in Adamı olarak bilinen bir valiyi aday göstererek, memleketindeki garanti seçimi kaybetmesine sebep olacak kadar dirayet gösterememiş de olsa, Deniz Baykal deneyimli ve usta siyaset adamıdır. Bu yolların hangi yollar olduğunu bilir de söylemez. Her neyse, onu da ben söyleyeyim de CHP ye o kadarlık kıyağımız olsun.
Türk Dil Kurumunun sözlüğünde “T” harfinin bulunduğu sayfaları açıyoruz. Tarik kelimesinin karşılığı yol olarak açıklanıyor. Tarikat kelimesi de bu kelimeden geliyor. Yollar anlamına gelen çoğul bir kelime. Kullanımına göre anlamı da, “Aynı dinin içinde tasavvufa dayanan ve bazı ilkelerle birbirinden ayrılan, Tanrı’ya ulaşma arzusuyla tutulan yollardan her biri; Mevlevi tarikatı, Bektaşi tarikatı gibi. Aynı sözlükte “N” harfine dönüyoruz, “Nakşibendî” kelimesinin karşılığında da “Nakşibendîlik tarikatından olan kimse “ açıklaması var. Nakşibendîliğin ne olduğunu açıklamak için bu köşe yetersiz kalır, isterseniz bu soruyu hepimizin adına gazeteci arkadaşlar yurtdışı gezilerinden fırsat bulursa Sayın Başbakana yöneltsinler. Beraber yürüdükleri yollar bu yollar da, kendileri konunun uzmanı sayılmalıdırlar.
Gelelim can alıcı soruya, Sayın Başbakan Maliye Bakanı ile yollarını ayırır mı? Hem evet, hem hayır. Tarikatta giriş var, çıkış yoktur. Bu yolda ayrılamazlar. Hükümette yollarını ayırabilir. Ne zaman? Beraberliklerinin siyaseten kendisine zarar verdiğine kanaat getirirse.

( 2 Kasım 2006 Hürses )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder